Společná focení
Zpět na blog
Černobílá fotografie z Domažlic
Černobílá fotografie z Domažlic

Černobílá fotografie a její poslání

Černobílé fotografie lidé buď milují, nebo je nemůžou vystát. Ale proč nás nutí se nad nimi pozastavit na delší dobu? To je téma dnešního článku.


Černobílá fotografie mě osobně provádí od malička, protože ještě jako mimčo mám fotky převážně v černobílé. A musím uznat, že mají pro mě větší hloubku než ty barevné. Černobílá fotografie má své nezaměnitelné kouzlo a jedinečné místo v historii fotografického umění. Bez barev se obraz stává čistším, jednodušším a někdy i hlubším. Co je to, co nás stále přitahuje k černobílým snímkům? Proč mají černobílé fotografie tak silné poselství? Pojďme se podívat na jejich význam a důvody, proč by neměly chybět v repertoáru žádného fotografa.

Síla kontrastu a světla

V černobílé fotografii hraje klíčovou roli kontrast a světlo. Bez barev se stávají hlavními nástroji k vyjádření hloubky, textury a tvaru. Hra světla a stínu může dodat snímku dramatický efekt a zvýraznit detaily, které by v barevné fotografii mohly zůstat bez povšimnutí.

Fokus na emoce a výraz

Černobílé fotografie mají schopnost zaměřit se na podstatu scény a zdůraznit emoce. Bez barevných rozptýlení se pozornost diváka soustředí na výrazy obličeje, gesta a náladu. Tento styl fotografování často používají portrétisté a street fotografové k zachycení opravdových a syrových emocí. A já se jim vůbec nedivím.

Nadčasovost a klasika

Černobílá fotografie evokuje pocit nadčasovosti a elegance. Bez ohledu na to, kdy byla fotografie pořízena, černobílé snímky mají schopnost vypadat aktuálně a zároveň klasicky. To je důvod, proč jsou tak populární nejen v umělecké fotografii, ale i v módních a svatebních fotografiích.

Jednoduchost a minimalismus

Černobílé fotografie podporují minimalistický přístup k fotografování. Méně je více – tento princip platí dvojnásob. Absence barev zjednodušuje kompozici a přináší čistotu, která může být osvěžující v dnešním vizuálně přesyceném světě.

Kreativní svoboda

Černobílá fotografie umožňuje fotografům experimentovat s různými technikami a styly. Filtry, dlouhá expozice, vysoký kontrast – možnosti jsou nekonečné. Bez barev je prostor pro kreativitu a umělecké vyjádření ještě širší.

Výrazný umělecký efekt

Černobílá fotografie je často považována za uměleckou formu sama o sobě. Je to prostředek, jak vyjádřit myšlenky a emoce způsobem, který je jinak než v barevné fotografii. Tento umělecký efekt může dodat snímkům hlubší význam a rezonovat s diváky na emocionální úrovni.

Co bych chtěla říct závěrem?

Pro mě osobně není nic krásnějšího než černobílá fotografie bez rušivých elementů, jako jsou barvy. Díky absenci barev můžeme lépe vnořit své emoce do fotografie a předat je divákovi. Černobílá fotografie nás nutí zpomalit a skutečně se zamyslet nad jejím poselstvím a pravým významem. Každý detail, stín a výraz získává větší důraz a umožňuje divákovi hlubší spojení s fotografovaným objektem.

Ať už jste začínající fotograf nebo zkušený profesionál, černobílá fotografie by měla být součástí vašeho tvůrčího arzenálu, protože nabízí jedinečný způsob, jak komunikovat své vize a příběhy světu.

Ale pozor! Není to o tom, že jednoduše použiješ černobílý filtr na fotku, kterou jsi vyfotil/a barevně, a je hotovo. Nad černobílou fotografií je třeba přemýšlet už dopředu a opravdu si vyhrát s úpravou. Pokud tvůj fotoaparát má režim, ve kterém si můžeš navolit černobílý filtr, zapni si ho. Mnohem lépe pochopíš, kdy a jak se ti černobílá fotka vyplatí. A po čase ti to půjde už automaticky.


Markéta Paločková

Markéta Paločková

Obchodník & kreativec. Takhle se v posledních pár letech prezentuji a jsem za to ráda!

Pocházím z krásné oblasti CHKO Český les, proto mám od malička úzký vztah k přírodě. Postupem času jsem na procházky a výlety začala tahat foťák, což odstartovalo mou zálibu ve focení.

Mám ráda portrétní a rodinné focení, plné zážitků a emocí. Miluji černobílé fotografie a neodpustím si fotit krajinu a reportážní fotografie. Aktuálně fotím na Fujifilm X-H2 a používám světla od Fomei, ale nejraději fotím venku, protože sluníčko je nejlepší osvětlovač široko daleko.

Když nefotím, věnuji se obchodu. Jako pojišťovací makléř pracuji již několik let.