Společná focení
Zpět na blog
Dovolená  v Chorvatsku
Dovolená v Chorvatsku

Fotografie z dovolené: Jak zachytit nejhezčí okamžiky.

Objev praktické rady a tipy na focení na dovolené. Ať si domů přivezeš nejen krásné zážitky, ale také něco na památku.


Ať už letos vyrazíš na chalupu, k moři nebo na hory, určitě se ti hodí nějaké tipy na focení. Vyfoť si chvíle radovánek i pro pozdější období, aby ses k těmto okamžikům mohl vracet. Co se nevyplatí zapomenout před odjezdem z domova a kdy je ten nejlepší moment? To si dnes projdeme společně.

Co si zabalit na dovču?

Pokud jsi do focení nadšenec jako my, určitě ti lítá hlavou, co si vzít s sebou. Jestli přemýšlíš nad plnou výbavou, tak doporučujeme to přehodnotit. Protože ve finále ti bude stačit jen opravdový základ.

Co si bereme na dovolenou my?

  1. Fotoaparát s maximálně dvěma objektivy, např. 35mm a zoom 16-70mm. Proč? Většinou zjistíme, že fotíme s pevným ohniskem okolo 35mm, a když potřebujeme něco univerzálnějšího, zoom je jasná volba.
  2. Náhradní baterie a karty do fotoaparátu - nebo se vyplatí mít možnost nabíjení v autě.
  3. Malý stativ je ideální volbou, protože na větší túry jsme líní nosit velký. Na rodinné fotečky a krajiny plně dostačuje i mini verze. My nosíme v batohu model Velbon EX-Mini, což je sice prcek za přibližně 700 Kč, ale stačí bohatě.
  4. Fotobatoh ideálně s nepromokavou ochranou nebo alespoň s pláštěnkou.

Vybavení podle lokace

Celkem zásadní před odjezdem je místo, kam se vydáváš. Drž se zdravého selského rozumu a sbal si věci podle destinace. Pokud tam často prší, asi by to chtělo nejen pláštěnku na batoh, ale i pro sebe. A jak nám říkali na výletech ve škole - náhradní ponožky s sebou! Ani netušíš, kolikrát se mi v batohu náhradní fusky hodily.

Tipy na focení

Hlavně se drž pravidla, nedělat fotky všeho, co potkáš. Protože to budou fotky, které jen prolétneš v počítači u úpravy. Pak se k nim už nevrátíš.

U každého místa se na chvilku zastav a zkus se vžít do toho místa. Dej si kafíčko v místní kavárně a pozoruj, jak se život v ulicích mění. Co ti jako první zaujme, tak na to zkus vymyslet originální úhel, odkud si to vyfotíš.

Všímej si světel a stínů. Přemýšlej, jak je využít ve svůj prospěch. A co takové fotky v protisvětle? To je pak labůžo.

Kompozice je fajn, ale nezapomeň na to, že chceš vytvořit něco originálního. Když ti to kompozičně sedět nebude, i tak cvakni svůj záměr. Kdyby se pravidla neporušovala, nebylo by tolik uměleckých směrů.

Pozor na nastavení fotoaparátu, hlídej si expoziční trojúhelní, ať tě pak výsledná fotka nemrzí při editu. To už bude pozdě. Neboj se používat vyšší ISO, šum je dokonce trendy a mnoho fotografů ho záměrně do fotek přidává v postprodukci.

Využívej okolí k rámování fotografie. Je před památkou nějaký záhon květin nebo truhlík? Zkus to vyfotit přes květiny, najednou nebudeš mít fotografii jako většina turistů.

Pozor na to, co fotíš a koho. V některých zemích jsou určité zákazy a pokoušet je nemá cenu. Zaděláš si zbytečně na problémy. Např. vyfocení policisty není ve světě moc oblíbené. Nebo fotografie z místa, kam se nesmí a šoupneš si jí na Instagram. To se nevyplatilo už pár lidem na Šumavě, kde některé zóny nejsou pro turisty.

Autentické okamžiky

I když focení miluješ, zkus si uvědomit jednu věc. Budu se chtít z dovolené dívat jen na památky a krajinářskou fotografii? Nebo tam chci i momentky své rodiny?

Nevím jak ty, ale já nejvíc miluju fotky z dětství. Takové ty fotky, kdy foťák najednou měl každý a fotilo se i během hraní na zahradě, při oslavách nebo jen tak u ohníčku. Neřešila se kompozice, úhel pohledu. Jen šlo o zachycení aktuálního okamžiku.

Takže si zkus něco cvaknout během odpočinku s partnerem, detaily vašich rukou nebo společnou fotku na samospoušť. A uvidíš, že to budou tvoje top fotky z dovolené.

Jak sdílet fotografie s rodinou a přáteli?

Můžeš udělat nějaké online album, nebo promítej fotografie přes počítač připojený na televizi. Varianta B je určitě hezčí, sejde se rodina a rovnou u toho budete povídat vaše zážitky z dovolené.

Tisk fotografií

Má smysl si tisknout fotky z dovolené? Určitě ano! Fotografické album nutí lidi listovat skutečnými fotografiemi, na rozdíl od prohlížení na počítači. Pokud zvažuješ nákup tiskárny, spíše doporučuji využít tiskové služby. Je to výhodnější.

Máme slevový kód na tisk fotografií u Kvalitní fotky. Zadej si do objednávky kód: MARKETAPALOCKOV1 a dostaneš 10% slevu na celou objednávku.

My jsme si koupili kdysi od Canonu malou tiskárnu na domácí focení a nebyla to dobrá koupě. Papír i barva nejsou za pár kaček a když netiskneš pravidelně, zařízení zbytečně trpí. Já tu naší asi brzo dám do vyhnanství.

Závěrem

Ti chci popřát krásnou dovolenou, užij si každý okamžik naplno! Snaž se odpočívat a něco hezkého si vyfoť na památku. Taguj u toho na sociálních sítích #spolecnafoceni. Ať vidíme, jak se ti to povedlo.


Markéta Paločková

Markéta Paločková

Obchodník & kreativec. Takhle se v posledních pár letech prezentuji a jsem za to ráda!

Pocházím z krásné oblasti CHKO Český les, proto mám od malička úzký vztah k přírodě. Postupem času jsem na procházky a výlety začala tahat foťák, což odstartovalo mou zálibu ve focení.

Mám ráda portrétní a rodinné focení, plné zážitků a emocí. Miluji černobílé fotografie a neodpustím si fotit krajinu a reportážní fotografie. Aktuálně fotím na Fujifilm X-H2 a používám světla od Fomei, ale nejraději fotím venku, protože sluníčko je nejlepší osvětlovač široko daleko.

Když nefotím, věnuji se obchodu. Jako pojišťovací makléř pracuji již několik let.