Společná focení
Zpět na blog
Portrétní focení dívky v bazénu od krajana Karla Vlčka.
Portrétní focení dívky v bazénu od krajana Karla Vlčka.

Podvodní umění: Focení portrétů z nové perspektivy

Focení pod vodou není tak běžné, a právě to mu dodává kouzlo. Chceš to zkusit? Pojďme si projít základy této unikátní disciplíny.


Podvodní focení je balzámem pro duši – nabízí zcela nový pohled na svět, ať už jde o neobyčejné portréty nebo zachycení fascinujících tvorů, které nad hladinou jen tak neuvidíš. Jak moc je tato disciplína náročná? Jdeme se na to podívat.

Nadšení a vztah k vodě

To je základní prvek, bez kterého se nehneš. K vodě musíš mít vztah, nesmíš být z cukru jako já. Voda je živel a je nutné k ní přistupovat s respektem a nepřeceňovat své schopnosti.

Pro začátek vůbec není na škodu si buď od někoho půjčit foťák, nebo se zúčastnit s někým focení pod vodou, ať vidíš, kolik práce to dá. Nebo sáhni po jednorázovém foťáčku do vody a zkus si něco nacvakat. Pak si sám/a vyhodnotíš, jestli je toto disciplína pro tebe.

Ochrana techniky

Začít můžeš s vodotěsným obalem či pouzdrem na fotoaparát (i mobil), který ochrání techniku před vodou. Hlavně pozor na výběr vhodného obalu. Lepší je mít dražší obal třeba o pár stovek, než řešit utopený foťák. A víme, kolik ty naše hračky stojí peněz. Ať víte, co se nejčastěji používá:

Pro ty, kteří to myslí vážně, jsou na trhu k dispozici specializované podvodní fotoaparáty. Ty nejvýkonnější vydrží hloubku až kolem 18 m, což je hranice pro potápění s přístrojem pro začínající potápěče.

Nezapomeň také na správné osvětlení, protože pod vodou se světlo chová jinak – přirozené sluneční paprsky mohou vytvořit úžasné efekty, ale často je potřeba přidat i umělé světlo pro lepší výsledky. Do začátku se ti hodí alespoň blesk.

Modelka, co se nebojí vody

Bez modelky si prostě portrét nestříhneš a obzvlášť ženám to pod vodou sluší! Protože celkově ta fotografie je jemná až bohémská. Často se pod vodou fotí těhulky a výsledky jsou boží.

U rybiček to máš jednodušší – jsou ve vodě doma, takže je jen musíš stihnout zachytit.

Nezapomínej na kompozici a perspektivu

Experimentujte s různými úhly a perspektivami. Zajímavé jsou snímky směrem k hladině, které zachycují odraz vody. Nebojte se hrát si s pohybem – například bubliny nebo pohybující se objekty mohou dodat vašim fotografiím dynamiku.

Prostě nech tvé kreativní já vymyslet něco neobvyklého, ale plánuj dopředu, pod vodou nemáš tolik času.

Portrétní focení dívky v bazénu od krajana Karla Vlčka.
Portrétní focení dívky v bazénu od krajana Karla Vlčka.

Rozhovor s fotografem: Jak vznikají podvodní portréty

Nejvíce se vždy dozvíte od toho, kdo to skutečně fotí a je pro to zapálený. Proto jsem se spojila s krajanem Karlem Vlčkem. Nejenže se zabývá focením portrétů pod hladinou vody, ale už také za to sbírá ocenění. Pojďme si tedy nechat poradit od mistra ve fotografování pod vodou.

Jak si se k focení pod vodou vlastně dostal?

Vodu jsem nejdřív zkoušel fotit na vodopádech a pak jsem si vzpomněl, že mám vlastně pouzdro na foťák pod vodu. Tak jsem vzal jednu kamarádku k našim do bazénu. No a tak se to rozjelo a já najednou pracoval i na kalendáři.

Jaká technika se ti osvědčila a co naopak tě pozlobilo při focení pod vodou?

Ještě do nedávna jsem v podstatě používal "pytlík" na foťák DiCaPac WP-s5 za cca dva tisíce korun. Jediné, co mi na tom vadí, je to, že tam je trochu problém s předním průzorem. To jsem vyřešil vlastní úpravou z molitanu a kartónu. Výhodou "pytlíku" je také to, že se ti do něj v pohodě vejde odpalovač na blesk.

Klasická otázka na každého fotografa - Co používáš za foťák a objektiv?

Používám Sony A7R3 a FE 35 mm f/1.8.

Jak je to s osvětlením při focení pod vodou?

Já mám světlo na suchu, s tím si v pohodě vystačím. Neříkám ale, že by se mi časem nehodilo něco přímo pro focení pod vodou. Jenže podvodní technika je mnohem dražší než ta běžná, takže výběr bude o to náročnější.

Portrétní focení dívky v bazénu od krajana Karla Vlčka.
Portrétní focení dívky v bazénu od krajana Karla Vlčka.

Na co by si začátečník měl dát pozor? Mimo ochrany techniky?

Než se ponoříte, udělejte 3 hluboké nádechy pro prokysličení těla, abyste déle vydrželi pod vodou.

Jediný větší problém, se kterým jsem se potýkal při focení, je prostupnost vysokofrekvenčních rádiových vln skrz vodu. Ale to se dá vyřešit nákupem dražšího obalu s průchodkou na kabel.

Co máš v plánu dál? Co bude tvoje další meta?

Právě plánuju kurz potápění, tak se na něj těším.

Pokud nechceš přijít o novinky u Karla, nezapomeň ho sledovat na instagramu.

Závěrem

Jak vidíš, disciplína pod vodou má svoje pravidla. Ale věř mi, že jakékoliv zaměření si žádá nějakou formu přípravy a odhodlání. Jinak budeš jen další z davu.

Co myslíš? Pustíš se do focení pod hladinou a zkusíš zachytit něco jedinečného? Nebo zůstaneš raději na suchu, kde se cítíš jistější? Možná voda není tvůj nejlepší kamarád, ale kdo ví – třeba se to právě teď změní.


Markéta Paločková

Markéta Paločková

Obchodník & kreativec. Takhle se v posledních pár letech prezentuji a jsem za to ráda!

Pocházím z krásné oblasti CHKO Český les, proto mám od malička úzký vztah k přírodě. Postupem času jsem na procházky a výlety začala tahat foťák, což odstartovalo mou zálibu ve focení.

Mám ráda portrétní a rodinné focení, plné zážitků a emocí. Miluji černobílé fotografie a neodpustím si fotit krajinu a reportážní fotografie. Aktuálně fotím na Fujifilm X-H2 a používám světla od Fomei, ale nejraději fotím venku, protože sluníčko je nejlepší osvětlovač široko daleko.

Když nefotím, věnuji se obchodu. Jako pojišťovací makléř pracuji již několik let.